Podchloryn Sodu preparat płyn do dezynfekcji wody Chlorox S NTCE 25 kg

SKU:

158,00 zł
Brutto

Chlorox S - Stabilizowany roztwór Podchlorynu Sodu

Dezynfekcja podchlorynem sodu należy obecnie do najczęściej stosowanych metod dezynfekcji wody, instalacji wody pitnej, instalacji wody grzewczej, urządzeń, butelek i przedmiotów. Jest to jednocześnie bezpieczna i skuteczna metoda usuwania szkodliwych bakterii, drobnoustrojów, grzybów, wirusów oraz glonów.

Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

Chlorox S jest Polskim produktem o działaniu bakteriobójczym, wirusobójczym oraz grzybobójczym.

"Kilka" przykładów jego wykorzystania:

  • Dezynfekcja / uzdatnianie wody pitnej

  • Dezynfekcja wody kąpielowej

  • Dezynfekcja wody technologicznej

  • Dezynfekcja wody obiegowej i wody chłodniczej

  • Dezynfekcja studni

  • Dezynfekcja ujęć wody

  • Usuwanie biofilmu w instalacjach wodnych

  • Usuwanie alg w instalacjach wodnych

  • Usuwanie mchu i glonów

  • Usuwanie odoru z szamb lub innych miejsc tego typu

  • Neutralizacja toksyn

  • Dezynfekcja warzyw i owoców

  • Dezynfekcja ziarna

  • Dezynfekcja wody do mycia instalacji, aparatury, zbiorników, urządzeń

  • Dezynfekcja butelek i pojemników

  • Dezynfekcja ścieków

  • Dezynfekcja odpadów przemysłowych

  • Dezynfekcja w szpitalach

  • Dezynfekcja budynków rolnych (ferm drobiarskich, chlewni…)

  • Dezynfekcja budynków po powodziach

  • Dezynfekcja i środek czyszczący w gospodarstwach domowych (łazienki, WC, toalety, miski ustępowe)

  • Do zastosowań laboratoryjnych, przez dentystów np. przy leczeniu kanałowym

  • Wybielanie w przemyśle papierniczym i włókienniczym

  • Do oprysków drzewek w sadach

  • Stosowany przemyśle drzewnym (np. zabezpieczanie więźby dachowej)

Jak widać istnieje wiele zastosowań podchlorynu sodu.

Można stosować go w sadownictwie w celu zwalczania chorób atakujących drzewa i krzewy. Najlepiej dokonywać tego na wiosnę lub jesień.

Dla hodowców warzyw i owoców ważne jest przechowywanie nietrwałych zbiorów. Ma to największe znaczenie w przypadku ogórków, pomidorów, sałat, słodkiej papryki czy kalafiora. Podchloryn sodu służy do dezynfekcji warzyw na etapie ich mycia.

Podobnie zabezpiecza się palety i skrzyniopalety do przechowywania plonów.

Związek ten przydaje się również na kurzych fermach do usuwania zabrudzeń i mycia klatek.

Substancja zyskała również popularność w branży piwowarskiej, ponieważ wykorzystuje się ją do wyjaławiania aparatury, od której zależy prawidłowy rozwój drożdży.

Nie sposób nie wspomnieć o stomatologii, gdzie podchloryn sodu stosowany jest do leczenia kanałowego.

Efekt bakteriobójczy uzyskujemy po 5 minutach [temp. 20ºC]

A grzybobójczy uzyskujemy po 15 minutach [temp. 20ºC].

Wyróżnia się wieloma właściwościami fizyko-chemicznymi. Jest to sól sodowa kwasu podchlorawego, która po rozpuszczeniu w wodzie daje półprzezroczystą, żółtozieloną barwę o mocno zasadowym pH (oscylującym między 12 a 13). W zapachu zbliżony jest do chloru. Ze względu na niską stabilność, zazwyczaj wykorzystywany jest w różnych gałęziach przemysłu w postaci uwodnionej.

Dezynfekcja i dawkowanie

Dokładne dawkowanie podchlorynu sodu uzależnione jest od wielkości pomieszczenia lub akwenu. Dozowanie ręczne: pierwsze stosowanie 30-35 ml / 1m³, następnie cyklicznie co 1-2 dni - 10-20 ml / 1m³ wody. Warto przy tym pamiętać, że substancja ta najlepiej działa w określonych warunkach kwasowo-zasadowych i temperaturowych. Optymalnie jest, gdy woda ma ok. 18 stopni Celsjusza i pH zbliżone do obojętnego (7-7,4).

Przy powierzchniach płaskich zaleca się wykorzystywanie roztworu 1,5%. Po każdej dezynfekcji należy spłukać związek chemiczny dużą ilością wody. Przy korzystaniu z wyższych stężeń, nie wolno zapominać o zasadach bezpieczeństwa w tym np. wietrzenia pomieszczeń, w którym użyto podchloryn sodu.

Przy stosowaniu należy pamiętać o:

  • -wentylacji pomieszczeń zamkniętych

  • -w możliwym kontakcie z materiałami łatwopalnymi zachować szczególną ostrożność

  • -przed zastosowaniem na większym obszarze najpierw zastosować na mniejszej powierzchni w ramach testu

  • -podchloryn sodu trzymać w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt

  • -produkt nie powinien być stosowany bezpośrednio na żywność, trawniki w pobliżu krzewów i drzew (w ochronie sadów tylko do użytku profesjonalnego).

Specyfikacja produktu:

  • -dezynfekcja wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi i zwierzęta oraz na cele gospodarcze

  • -dezynfekcja i mycie powierzchni mających kontakt z żywnością i środkami żywienia zwierząt.

  • -myje, dezynfekuje, czyści, odkaża, wybiela

  • -Produkt Polski

  • -Profesjonalna linia produktów do basenów: NTCE Pool Care

  • -pojętność : 25 kg

  • -ważność: 9 miesięcy

  • -postać: płyn o lekko żółtym zabarwieniu

  • -zawartość aktywnego chloru: ok. 14% (177,5 g/l - 130,8 g/l)

  • -Rozpuszczalność w wodzie - nieograniczona

  • -preparaty NTCE posiadają certyfikaty oraz Atesty: PZH, NIZP, ZBZS są przebadane laboratoryjnie posiadają Atesty Higieniczne i pozwolenia na obrót produktem biobójczym na rynku polskim wydane przez Ministra Zdrowia.



1 Przedmiot

Kody

Inne produkty w tej samej kategorii: 16